• Antiek
  • Klassieke kunst
  • Toegepaste kunst
  • Klassiek design

Wat is antiek? Daar hoeft niemand lang over na te denken; ambachtelijke en dus door mensenhanden gemaakte objecten die 100 jaar of ouder zijn. Op zich is dat best een goede vuistregel, maar zelfs onder de specialisten wordt daar toch wel anders over gedacht. Het is mede afhankelijk van het type en de uniekheid van het object. Dus nee, niet alle objecten hoeven 100 jaar of ouder te zijn.

De objecten die Antiekpodium onder de aandacht brengt, moeten binnen een tijdlijn vallen om de kwalificatie ‘antiek’ te krijgen. Hoewel internationaal gerespecteerd, is een tijdlijn per verschillend object altijd arbitrair. Onderstaand vindt u de richtlijn die wij volgen om te garanderen dat wij ‘antiek’ op onze website presenteren.

Voor 1920

Barometers, metalen objecten, meubels, huishoudelijk glaswerk, staande klokken, staartklokken, tafel/pendule/bracket klokken, geografische kaarten, textiel, tapijten en karpetten, miniaturen, sportartikelen, huishoudelijke opbergdoosjes, kisten en theekistjes.

Voor 1930

Keramiek, porselein in het bijzonder, fotografica, scheepsmodellen, gereedschap, wapens en militaria.

Voor 1940

Alle objecten onder de stijlnoemer Art Nouveau, Art Deco en Arts and Crafts. Draag- of reisklokwerken, tuinmeubilair, sculpturen en bronzen beelden, zilverwerk, postzegels, speelgoed, bouwmaterialen en wetenschappelijke instrumenten.

Voor 1950

Juwelen en sieraden, verlichting, posters, prints en muziekinstrumenten.

Voor 1960

Kunstwerken, toegepaste kunst, boeken, manuscripten, horloges, schilderijen en tekeningen, fotografie.

Vintage 1945-1969

Vintage is een term die de laatste jaren gebruikt wordt voor objecten uit nostalgische tijdvakken die verschillen per generatie. Elke generatie herkent objecten uit de eigen jeugd. Een jeugd waar men soms naar terugverlangt. Ben je nu 35 jaar oud dan begrijp je dat iemand van 70 jaar warme gevoelens heeft bij andere objecten uit een ander tijdvak. Vintage objecten zijn originele producten uit een bepaald tijdvak. Het is geen antiek, maar wel met hetzelfde gevoel. Wij leggen een grens bij 1969 -dekken daarmee de jaren ’50 en ’60 af – maar beperkt voor een bepaald aantal objecten en producten: meubels, verlichting, uurwerken, kantoor- en ter beoordeling meer algemene decoratieve objecten. De belangrijkste eis: het moet stijl hebben.

 

Wat wij niet presenteren

Na bovenstaande, overigens niet uitputtende, lijst voelt u waarschijnlijk wel aan dat wij niet het presentatieplatform zijn voor brocante, curiosa, retro, replica of nieuwe objecten.

Brocante objecten, hoe doorleefd en nostalgische ook, zijn over het algemeen huishoudelijke of in bredere zin interieur-gebruiksgoederen. Objecten die weliswaar oud kunnen zijn, maar eerder als ‘oude spullen’ of ‘tweedehands’ gekwalificeerd worden dan als antiek.

Curiosa is de verzamelnaam voor wonderlijke voorwerpen die iemand de moeite waard vond om te bewaren en…door anderen weer als zeldzaam gezien worden. Daar is geen tijdlijn op te trekken. Wij kennen geen specifieke categorie curiosa. Is het inderdaad bijzonder én valt het binnen onze kwalificatie-tijdlijnen voor antiek, dan kunt u in al onze gebruikelijke categorieën curiosa aantreffen. Nee, wij zijn niet een platform voor verzamelaars van postzegels, munten, speldjes of speelkaarten.

Retro producten. Mooie business, maar niet voor ons presentatieplatform. Retro producten zijn nieuw geproduceerde vintage producten. De retro imitaties gaan meestal niet verder terug in de tijd dan 1945. Want is het ouder dan 1945, dan heet het weer ‘klassiek design’. Welke benaming dan ook; in ieder geval kan geen sprake zijn van de kwalificatie antiek.

Replica objecten. Kenmerk is dat een replica een nieuwe imitatie (of noem het een reproductie) is van een uniek of zeldzaam object. Geen massawerk zoals bij retro dus. Over het algemeen zult u geen replica’s aantreffen op onze website. Tenzij…de replica zelf antiek is.